Hozzávalók (kb. 6-8 tál):
30g Gourmet Pörkölt fűszerkeverék
1-1,2 kg hús (sertés, marha, esetleg baromfi)
3 fej vöröshagyma
1 púpozott evőkanál zsír, vagy ennek megfelelő étolaj
Ízlés szerint só
Elkészítés: A húst megmossuk, felkockázzuk. A hagymákat megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk. Egy lábasban a zsírt felolvasztjuk és a hagymát szalmasárgára sütjük. Beleforgatjuk a húst és nagy lángon, kevergetve 'fehéredésig' sütjük. Miután a hús kevés levet engedett hozzáadjuk a Gourmet Pörkölt fűszerkeveréket. Kis lángon, fedő alatt, kevés lével sütve pároljuk (pörköljük). Szükség szerint kevés vízzel (ínyencek a hús fajtájának megfelelő száraz vörös, vagy fehérborral) időnként felöntjük. Ízlés szerint utánsózható. Ha a hús megpuhult víz, vagy bor hozzáadásával beállítjuk a szaft sűrűségét, majd néhány perc főzés után az étel tálalható.
Tipp: A pörkölt legfinomabb friss kenyérrel fogyasztva, de tálalható galuskával, tarhonyával, kifőtt tésztával, burgonyával vagy rizzsel is.
Készíthetjük úgy is, hogy hámozott, hasábokra vágott burgonyát belefőzünk a már majdnem kész pörköltbe. Ez elsősorban a bográcsos készítésnél (pl. pincepörkölt) bevált módszer.
Ha a zsír helyett füstölt szalonnát sütünk zsírjára a pörkölt alá és kizárólag száraz borral engedjük fel időnként, akkor ízvilágában semmihez sem hasonlítható pörköltet kapunk.