Hozzávalók:
Tésztához:
Finomliszt - 22,5 dkg
Szódabikarbóna - 1 tk
Sütőpor - 1 tk
Étkezési só - 1 kk
30g Gourmet Mézeskalács fűszerkeverék
Tej - 1,2 dl
Méz - 12,5 dkg
Tojás - 2 kisebb db
Napraforgó étolaj - 1,2 dl
Nádcukor - 12,5 dkg
Rum (elhagyható) - 0,5 dl
Sárgabarack- vagy ribizlilekvár - 20 dkg
Krémhez:
Tej - 5 dl
Búzadara - 5 dkg
Vaníliarúd - 1 db
Kritálycukor - 7,5 dkg
Vaj - 10 dkg
Mascarpone - 25+25 dkg
Porcukor - 5 dkg
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 170°C-ra. Összeállítjuk a torta tésztáját: egy keverőtálba szórjuk a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport, sót és a mézeskalácsfűszerkeveréket, egyenletesen összekeverjük. Egy kis lábasban felmelegítjük a tejet, és hozzáadjuk a mézet, elkeverjük, hogy teljesen feloldódjon. Félretesszük kicsit hűlni. A lisztes keverék közepébe egy mélyedést formázunk, és ebbe tesszük: a két tojást, a mézes tejet, az olajat, végül a nádcukor. Elektromos kézi habverővel simára keverjük. Kivajazunk egy 24 cm átmérőjű szilikon vagy kapcsos tortaformát (ha nem szilikonos, akkor kibéleljük sütőpapírral), és beleöntjük a masszát. 50 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, amikor már szárazon jön ki a tű a torta közepéből, akkor sült meg. Teljesen lehűtjük.
A krémhez forráspontig hevítjük a tejet, amikor forr, hozzáadjuk a búzadarát. Állandó kevergetés mellett addig főzzük, amíg elkezd besűrűsödni. Ekkor adjuk hozzá a vanília kikapart magjait, a cukrot, csipet sót, és amikor kissé lehűlt, a vajat, valamint 25 dkg mascarponét. A krémet is kissé lehűtjük, de maradjon kenhető. A mézes tortalapot három részre vágjuk. A lekvárt és a grízes krémet kettéosztjuk. Az alsó lapot megcsepegtethetjük kevés rummal. A lapra kenjük a lekvár felét, majd a krém felét. Ráhelyezzük a második lapot, és megismételjük: pár csepp rum, lekvár, krém. Rányomjuk a tetejét. A másik 25 dkg mascarponét kikeverjük a porcukorral, és ezzel fedjük be a torta tetejét és oldalát, de csak vékonyan. Néhány órát vagy egy éjszakát állni hagyjuk, hogy még szaftosabb legyen.